.

.

-

-
-

-

-
-

-

-
-

Ovacik

Ovacik

16 Nisan 2009 Perşembe

FERHAT TUNÇ’A KELEPÇE VURDULAR


Tekst: Fikri Saglar


Gece yarısı telefonum acı acı çaldı. Aslında her saatte


aranmaya alışık bir insan olarak, bu tip telefonlara pek şaşırmam. Ama açmadan önce “kötü” bir şey olmamasını dilerim.Dün son zamanlarda rastladığım haberlerin, en alçakçısıyla kar

şılaştım.


Türkiye’nin değerli sanatçılarından biri olan Ferhat Tunç arıyordu… Sesi titriyor, kelimeler boğazına tıkanıyordu. Polislerin “saldırısına uğradığını, onlarca sivil polisin hakaret ve yumruklarıyla karşılaştığını” söyledi.

“Arkadaşımı ve beni acımasızca...” dedi.Telefon kapandı. Bu sefer ben telaşlandım. Aramaya başladım. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay da aradı...


Nihayet ulaştığımda, “sokak ortasında!..” diyordu. Gerisini getiremiyordu. Yani, “Türkiye’yi birçok ülkede temsil etmiş, milyonlarca insanın sevgisini kazanmış bir sanatçının, sokak ortasında alenen, adi bir suçluya bile reva görülmeyecek bir muameleyle karşılaştığını” anlatamıyordu..


Sadece “İmam Adnan Sokaktayız!..” diyebiliyordu.


Telefonla aradığımda Ferhat Tunç Adli Tıp’taydı ve olayı şöyle anlattı.Almanya’dan gelen misafiriyle birlikte yemek yedikleri lokanta çıkışında, sivil polislerin “kimlik sorgusu” ile karşılaşmış.Ferhat kimliğini göstererek kendini tanıtmış. Arkadaşı ise; “kimliğinin arabada olduğunu” söylemiş. Açıklama yapmasını beklemeden eline kelepçe vurmuşlar.Ferhat, “benim işyerim burada. Beni tanıyorsunuz. Arabası 30 metre ileride. Birlikte gidip alalım” diyerek müdahale etmeye çalışmış. Polislerin verdiği cevap; “biz seni de biliyoruz” olmuş ve ikisini de kelepçeli vaziyette karga tulumba Beyoğlu Karakolu"na getirmişler...“Ben odada iken arkadaşımın çığlıkları gelmeye başladı” diyor Ferhat.Seslerden arkadaşımı acımadan dövdüklerini anladım!..“Yanlış yapıldığını” söyledim!.. Arkadaşımı korumak istedim!.. Bu kez bana da saldırdılar...“Senin kim olduğunu biliyoruz!” diyerek yumruklamaya başladılar...


Dik durmaya alışık bir karakterin, yapılan haksızlığı kabul etmesi mümkün mü?..Velev ki, Ferhat da yanlış yapmış olsun!.. Karakolda “adam dövmek” hak mı?!.. Daha dün Engin Ceber karakolda dövülerek öldürülmedi mi?


Ferhat Tunç kim?


Bu ülkenin bir sanatçısı!.. Özgürce düşünen ve düşüncesini ifade etmekten korkmayan yurtsever bir yaratıcı! Ferhat Tunç, toplumun çağdaş ve aydın olması, hak ve özgürlüklerine kavuşması için sanatın öncülüğünü kullanıyor. Bunu da başarıyla yapıyor. Peki polisler Tunç ile ilgili ne biliyor?..


Sanat ve sanatçısına saygı göstermeyen bir ülkenin kendisi de, saygın olamaz!.. Saygı duyulmayan ülkenin, kurumları ve kuruluşları iflas etmeye, rejimi faşistliğe yönelmeye hazırdır!..


Karakolda şiddet!..

Birkaç gün önce benzeri bir olay Türkücü Alişan’ın başından da geçti... Ailesi polisten dayak yedi!.. İstanbul polisinde ne oluyor?!..Hrant Dink suikastında olduğu gibi, birçok olayda vicdanlarda soru işareti bırakan Emniyet Müdürü Cerrah’ın, bu konulara vereceği cevabı merak ediyorum. Polis; kim olursa olsun, yargının suçlu bulmadığı bir kişiye bu şekilde davranabilir mi? Polisin herkese, eşit ve insanca muamele yapmak zorunluluğu yok mudur?

En ufak bir şüphe, kelepçelenmeyi, saldırılmayı hatta dövülmeyi gerektirir mi? Maalesef İstanbul’da, bu sorulara yanıt bulunamıyor!..1 Mayıs 2008 unutulmadı!Türkiye ne zaman hukukun üstünlüğüne inanan bir ülke gibi davranacak?!..


Ey AKP’liler, bir gün iktidardan düşeceksiniz ve saltanatınız bitecek! O zaman size nasıl davranılacağını hiç düşünüyor musunuz? Aslında, bir zamanlar sizlere bu kötü ve yasadışı muameleleri reva görenler olmuştu!.. Onlara karşı mücadeleyi yine bizler vermiştik!..Hatırlamak istemediğiniz anlar anısına, böyle davranışlara karşı çıkın!.. Gerçek demokratlık bunu gerektirir!


Son söz: CHP’li Canan Arıtman’a göre;Cumhurbaşkanı Gül’ün “Türk ve Müslüman bir aileye” mensup olduğunun anlaşılması ancak DNA testiyle mümkün olurmuş!.. Peki, Arıtman kendisi için DNA testi yaptırmış mı? Köklerindeki olası karışım onu nasıl etkileyecek bunu da açıklayabilir mi?


Cumhurbaşkanı Gül’ün en büyük hatası, Arıtman’ı muhatap alıp cevap vermek oldu!.. CHP de, Arıtman’ı koruyarak Gül kadar büyük hata yaptı!..Çankaya Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerini savcılığa sevk etmekle çok doğru tavır koyan CHP, Arıtman’la yoluna devam etmemelidir.



Eklenme Tarihi : 26.12.2008


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder